Wortelkanaalbehandeling

Door tandbederf, een lekkende vulling of bij een val, kan een tand of kies ontstoken raken. 

De tand of kies is dan Gevoelig met warm en koud, bij druk en je kan last hebben van een dikke wang of hevige kiespijn. 

Echter kan je ook een ontstoken tand of kies hebben zonder dat je nog klachten hebt. De tandarts komt er dan achter bij het maken van een controlefoto of tijdens het vullen van je kies.

De behandeling

Eerst wordt er een foto gemaakt om te kijken hoe de wortels lopen en krijg je een verdoving. Hierna word er een rubberdam geplaatst. Dit is een rubberen lapje die de kies isoleert zodat er een 'schoon' werkgebied ontstaat. De kies wordt op het kauwvlak open geboord en met vijltjes wordt het ontstoken weefsel en de zenuw uit het kanaal gehaald. Met desinfecterend middel wordt de kies gespoeld. De schoongemaakte kanalen vullen we op met rubberen stiftjes en de kies wordt weer afgesloten met een vulling. Vaak wordt de behandeling in 2 afspraken gepland. Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies gebeurd dan op de tweede afspraak. De kies krijgt dan na de eerste behandeling een tijdelijke vulling.

Kosten

Wat de kosten voor een wortelkanaalbehandeling zijn kan variëren door bijvoorbeeld het aantal kanalen van de kies en de moeilijkheidsgraad van de behandeling. Hier vind je een voorbeeldrekening.

Een wortelkanaalbehandeling zit voor volwassenen niet in het basispakket. Vergoeding van (een deel van) de kosten komt uit je aanvullende tandartsverzekering.

Risico's

Een wortelkanaalbehandeling is niet zonder risico’s. Tijdens de behandeling kan er een complicatie optreden. Een vijltje kan afbreken en achterblijven in de wortelpunt, of een vijltje volgt de vorm van het kanaal niet en perforeert de wortel. Het kan nodig zijn om een kroon te plaatsen als de kies ernstig verzwakt is.

Na de behandeling kan je last hebben van napijn. Na een paar dagen moet dit minder worden. Gaan de klachten niet over of is de pijn hevig, neem dan contact op met ons.

meer informatie