Kroon en Brugwerk

Kroon

Een kroon is een kapje die over je eigen tand of kies wordt gezet. Een kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt zoals, metaal, porselein of zirkonium. Dit kapje bestaat uit één stuk en geeft meer stevigheid en bescherming aan de tand of kies.

Doordat een kroon op maat gemaakt wordt ziet het er natuurlijk uit en past het mooi bij de rest van je gebit. Er zijn verschillende redenen waarom u een kroon nodig kunt hebben: 

  • Door tandbederf waarbij er een groot stuk tand of kies verloren is gegaan
  • Door een ongeluk waarbij er een groot stuk tand of kies verloren is gegaan
  • Ter verbetering van het uiterlijk (cosmetisch)

Brug

Een brug bestaat uit een kunsttand en kronen. Met een brug kan je een ontbrekende tand of kies vervangen. De kunsttand wordt vastgezet aan de aangrenzende tanden. De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. Een brug kan bestaan uit meerdere kronen aan elkaar of een enkele zwevende kroon die met zogenaamde retentievleugels aan de naastliggende tanden wordt vast gemaakt. De brug kan uit verschillende materialen worden vervaardigd dit is afhankelijk van de locatie en de functie van de brug. De kleur van de brug kan net als de kleur van een kroon, worden aangepast aan de kleur van uw natuurlijke tanden.

Een brug zorgt ervoor dat u beter kunt kauwen, maar het heeft ook een esthetische functie en voorkomt dat de overige tanden en kiezen naast de lege ruimte scheef gaan staan of dat de tegenoverliggende kiezen uitgroeien. 

Er zijn verschillende soorten bruggen

  • Een gewone brug bestaat uit minimaal 2 kronen op de eigen tanden of kiezen met een zwevende kroon (dummy) op de plek waar een tand mist. 
  • Bij een vrij-eindigende brug is het laatste deel van de brug ‘zwevend’. Deze brug eindigt dus met een dummy.
  • Een etsbrug wordt gebruikt als de naastliggende tanden nagenoeg gaaf zijn. Het zou zonde zijn om aan deze tanden te slijpen. Een dummy vult dan de lege ruimte op en met zogenaamde retentievleugels  wordt deze vastgeplakt aan de achterkant van de naastliggende tand(en).
     

Behandeling

Voor behandeling van een kroon/brug hebben we meestal twee of drie afspraken nodig.  

Bij de eerste afspraak zullen de tanden of kiezen worden bijgeslepen om ruimte te maken. Hierbij wordt er, indien nodig, gebruik gemaakt van een plaatselijke verdoving. Voor een kroon/brug op implantaten plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een scan gemaakt van het gebit. Een traditioneel afdruk (happen) is niet meer nodig. Ook wordt vastgelegd hoe je dichtbijt en wordt de kleur van de kroon/brug bepaalt. Deze informatie wordt doorgestuurd naar de tandtechnieker. In het tandtechnische laboratorium wordt de kroon/brug gemaakt, dit duurt meestal twee a drie weken.

Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodkroon of noodbrug geplaatst. Als de definitieve kroon/brug klaar is wordt de brug gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de kroon/brug vast.

meer informatie