Injectables

Botulinetoxine

Botulinetoxine is een eiwit.  Dit eiwit wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. Het eiwit zorgt ervoor dat de prikkeloverdracht van de zenuw naar de spieren toe tijdelijk blokkeert waardoor deze spier ontspant. 

Botulinetoxine wordt al sinds 1978 gebruikt voor medische toepassingen. 

Botulinetoxine kan met een zeer fijne naald in de gewenste spier geïnjecteerd worden. Hierbij gebruiken we maar zeer kleine hoeveelheden op de gewenste plekken. Doordat de spier ontspant, resulteert dit tot vermindering van rimpels en gezichtslijnen.

We maken onderscheid tussen twee soorten rimpels: dynamische en statische rimpels. Dynamische rimpels worden voornamelijk veroorzaakt door gezichtsuitdrukkingen. Voorbeelden hiervan zijn fronsrimpels, voorhoofdrimpels, kraaienpootjes en lachrimpels. Statische rimpels worden veroorzaakt door natuurlijke verschijnselen, zoals zwaartekracht en veroudering. Deze rimpels zijn altijd zichtbaar zijn in de huid, ook al is er geen beweging in de mimiek van de persoon. Hoe ouder de persoon is hoe meer statische rimpels er in de huid zichtbaar zijn.

Het effect van botulinetoxine blijft gemiddeld drie tot vier maanden aanhouden. Hierna breekt het lichaam het eiwit volledig af. Na de behandeling is het effect pas na een aantal dagen zichtbaar en na 10-14 dagen is het effect maximaal zichtbaar. 

De verbetering van de dynamische rimpels zal toenemen naarmate de huid langer ontspannen is.

Wij gebruiken bij een eerste behandeling liever niet teveel, de kans bestaat dat uw gezicht uitdrukkingloos wordt. Is het resultaat niet voldoende, dan mag u terug komen voor nazorg. Als een rimpel al heel lang bestaat en erg diep is, kan deze niet altijd met alleen een botulinetoxine behandeling worden verwijderd. Dan is het nodig om ook nog een filler te gebruiken. De arts kan u hierin adviseren. De verbetering van de dynamische rimpels zal toenemen naarmate de huid langer ontspannen is.

Botulinetoxine wordt zowel therapeutisch als esthetisch toegepast. Het therapeutische toepassingsgebied is vooral bij patiënten met asymmetrie in het gezicht, bij knarsen en klemmen, bij masseter hypertrofie en bij migraine en spanningshoofdpijn.

Fillers

Fillers zorgen, in tegenstelling tot behandelingen met bototlinetoxine waarmee je spieren tijdelijk ontspant, ervoor dat delen van het gezicht ‘opgevuld’ kunnen worden. Ze worden gebruikt om groeven, lijntjes en rimpels op te vullen. Ook kan het volume geven op de plaatsen waar u het wilt. De werkzame stof wat gebruikt wordt bij filters is hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof, welke biologisch afgebroken wordt na verloop van tijd. Het voordeel hiervan is dat de kans op een allergie relatief klein is.

Naast dat het gebruikt kan worden om bepaalde delen ‘op te vullen’, rimpels te verzachten, zorgt het ook voor een betere conditie van de huid. 

Ons huid bestaat voor 55% uit hyaluronzuur. Het geeft niet alleen een hydraterende werking, maar draagt ook bij aan de flexibiliteit en veerkracht van de huid. Naarmate u ouder wordt, verliest u vet en steunweefsel in uw gezicht. Door het verlies van volume verslapt de huid waardoor u er er scherper en smaller uit gaat zien. De natuurlijke productie van hyaluronzuur neemt immers af naarmate men ouder wordt. Op de leeftijd van 40 jaar is de hoeveelheid hyaluronzuur gehalveerd ten opzichte van het eerste levensjaar. Op de leeftijd van 70 jaar is het hyaluronzuur gehalte gedaald tot slechts 10% van de oorspronkelijke hoeveelheid.

Wij gebruiken bij Facekliniek verschillende dikte en merken hyaluronzuur voor elke indicatie in het gezicht. Het effect van de behandeling houdt gemiddeld 6-12 maanden aan, waarna de behandeling herhaald dient te worden om het gewenste resultaat te behouden.

Na de behandeling kan de huid rood zijn en soms ontstaat er een blauw plekje. Dit trekt uiteraard weer weg. Je ziet bij een filler behandeling vaak direct resultaat, echter is het eindresultaat van een filler behandeling na 14 dagen goed zichtbaar.

meer informatie