Medisch Injectables

Migraine / hoofdpijn

Een behandeling met botulinetoxine kan ook een oplossing bieden bij migraine en (spannings)hoofdpijn. Er is in de afgelopen jaren veel onderzoek hiernaar gedaan met goede resultaten. 

Doordat er veel spanning zit op bepaalde spieren in bijvoorbeeld de voorhoofd, zijkanten van het hoofd etc. kan het behandelen van deze spieren ontspanning geven en daarmee de klachten verminderen. 

Na ongeveer 3-4 maanden is de botulinetoxine uitgewerkt, bij herhaling van de behandeling zal de spier voor langere termijn ontspannen en blijven de klachten ook steeds langer weg. 

Knarsen /klemmen

Tandenknarsen en tandenklemmen wordt ook wel bruxisme genoemd. Het is een probleem wat veel voorkomt en kan u dagelijkse leven beperken door pijnklachten die aanwezig zijn in de kauw- en kaakspieren. Hierdoor kunt u last hebben met kauwen, praten en/of gapen maar het zorgt er ook voor dat uw tanden en kiezen gaan slijten en afbreken. Vaak kunnen patiënten die veel knarsen en klemmen last hebben van hoofdpijn door de hoge spanning in de kauw- en kaakspieren. Het knarsen en klemmen gebeurt met veel kracht en de meeste patiënten doen dit onbewust in de nacht tijdens het slapen of als gewoonte overdag. In de praktijk van Drs. Moulood komt bruxisme bij meer dan 80% van de volwassen patiënten voor.  

Hierbij zorgt bruxisme voor een verdikte kaakspier; masseter hypertrofie, waardoor het lijkt alsof je een vierkante kaaklijn hebt. Dit is bij vrouwen minder wenselijk dan bij mannen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat behandeling met botulinetoxine ervoor zorgt dat de klachten die worden veroorzaakt door bruxisme hierdoor wordt verminderd. Door botulinetoxine in de kaakspier te injecteren zal deze spier zich meer gaan ontspannen en zal de spierspanning verlaagd worden. Dit zorgt ervoor dat er een vermindering van de klachten optreedt of dat het tandenknarsen/klemmen zelfs helemaal verdwijnt. Ook zal de spier door de ontspanning in grootte afnemen, waardoor de kaken op den duur minder “hoekig” lijken.

Na ongeveer 3-4 maanden is de botulinetoxine uitgewerkt, bij herhaling van de behandeling zal de spier voor langere termijn ontspannen en blijven de klachten ook steeds langer weg. Voor een optimaal resultaat moet de behandeling dus in het begin een aantal keer herhaald worden.

meer informatie